Tava potrivita pentru orice prajitura

Mi s-a intamplat si mie de cateva ori sa ma apuc de prepararea unei prajituri sau tort si sa-mi dau seama ca nu am tava potrivita. Deseori nu este usoara alegerea masurii unei tavi, asta si pentru ca, in retete, nu se specifica mereu dimensiunea exacta a tavii potrivite preparatului sau, chiar si asa, nu inseamna ca se si potriveste cu ce avem noi acasa. Pentru a nu trebui sa ne umplem dulapul cu tavi de toate formele (desi, personal, nu m-ar deranja), trebuie sa stim cum sa alegem masura tavii adaptate preparatului nostru sau, eventual, sa modificam cantitatile ingredientelor, astfel incat compozitia finala sa fie pe masura tavii noastre. Nu este deloc greu; trebuie doar urmarite cateva indicatii.

Dimensiunea tavii in functie de numarul de persoane

Primul lucru util, atunci cand pregatiti o prajitura sau un tort, este sa stiti pentru cate persoane doriti sa fie. Trebuie sa stiti daca va vor ajunge cantitatile indicate in reteta. Bineinteles, asta depinde si de tipul prajiturii/tortului si de inaltimea sa. Dar, totusi, puteti urmari aceasta lista, unde veti vedea pentru cate persoane este potrivit fiecare diametru de tava:

 • tava 17cm → 6 persoane
 • tava 20 cm→ 8 persoane
 • tava 22 cm→ 10 persoane
 • tava 24 cm→ 12 persoane
 • tava 26 cm→ 14 persoane
 • tava 28 cm→ 16 persoane

Pentru a se obtine un tort comparabil cu cel dintr-o poza, in ceea ce priveste inaltimea lui, este foarte important ca masura tavii sa fie adaptata cantitatii compozitiei preparatului. Formele tortului pot diferi, dar lucrul care trebuie sa ramana neschimbat este dimensiunea suprafetei pe care distribuim compozitia preparatului, adica aria tavii. Mai stiti formula ariei cercului? Pentru ca asta va trebui sa faceti: sa calculati aria. Daca, in scoala, nu v-a placut geometria (eu o adoram!), cred ca stiu cam ce ganditi acum: “Ce sa fac?? Sa calculez arii?!” 🙂 Nu va speriati, nu e greu deloc. Aria unei tavi rotunde, o calculati asa cum ati calcula aria unui cerc. Formula ariei cercului este πR² . Sa nu credeti ca va trebui sa masurati tava ori de cate gatiti. Masurati o singura data si , pentru a fi siguri ca nu o uitati (eu, clar, as uita-o ), notati-va pe ceva; eventual pe caietul de retete. Pentru a calcula aria, trebuie sa stiti diametrul tavii, iar odata aflat acesta, ii calculati raza R, care este jumatate din diametru. Apoi raza se ridica la patrat si se inmulteste cu π (pi), a carui valoare este 3,14.

Sa luam un exemplu si sa calculam pentru o tava cu diametrul de 22 cm; raza acesteia este 11 (jumatate din diametru). Deci scriem: 11×11×3,14 (πR²) si este egal cu 379,94 (rotunjit 380cm² ). Sa spunem ca pentru o reteta ai nevoie de o tava dreptunghiulara. Trebuie sa cauti o tava cu o arie de circa 380 cm². Pentru asta trebuie sa inmultesti lungimea cu latimea. Exemplu: pentru o tava de 22*17 cm , A=22×17=374 cm², rotunjit 380. Deci, in loc de o tava dreptunghiulara de 22*17 cm, poti folosi una rotunda cu diametrul de 22 cm. Aveti si o lista cu cateva conversii deja facute:
TAVA ROTUNDA TAVA DREPTUNGHULARA

 • diametrul 20 cm 20*16 cm
 • diametrul 22 cm 22*17 cm
 • diametrul 24 cm 24*19 cm
 • diametrul 26 cm 26*20 cm
 • diametrul 28 cm 28*22 cm

Mai trebuie tinut cont si de inaltimea tavii. Dar cele pentru chec sau cele pentru tort, au in general inaltimea de 6 cm. Daca tava este mai joasa de atat, va trebui sa compensati cu una mai larga. Pentru tavile cu forme si dimensiuni deosebite (forma de inima, de ursulet etc.), trebuie sa gasiti forma geometrica cea mai apropiata tavii noastre, sa ii calculati aria si sa procedati cum am explicat.

Modificarea cantitatilor in functie de dimensiunea tavii

Daca nu reusiti sa gasiti o tava cu o arie corespunzatoare tavii din reteta, modificati cantitatile, in functie de cat aveti nevoie. Pentru aceasta, trebuie sa se urmeze cu atentie proportiile, intelegand care este raportul dintre cele 2 tavi (a voastra si cea din reteta). Luam iar exemplul unei retete cu tava de 22 cm diametru si deci cu aria de 380 cm². Sa presupunem ca voi vreti sa faceti reteta pentru o tava cu diametrul de 24 cm. Mai intai calculati aria: A=12×12×3,14=452,16 cm². Impartim apoi aria tavii noastre la aria tavii din reteta: 452÷380=1,19. Cu acest rezultat vom inmulti fiecare ingredient din reteta. Adica, daca avem 200g faina in reteta, pentru o tava de 22cm, pentru o tava de 24cm, vom folosi circa 240g faina (200×1,19). La fel se va face si pentru zahar, unt, drojdie etc. Pentru oua e putin mai dificil, dar puteti aplica acelasi principiu, cantarind ouale din reteta si adaugand apoi cantitatea necesara, dupa ce le-ati batut usor, pentru a amesteca albusul si galbenusul.

Cam acestea sunt “regulile”. La inceput, sunt un pic cam greu de urmarit, stiu. Dar, odata citite cu atentie, veti intelege procedeul si vet vedea ca va fi de mare ajutor in bucatarie.