Crema de unt cu cacao, pentru prajituri si torturi


Aceasta crema este potrivita pentru umplerea si decorarea torturilor, pentru prajituri, dar si pentru decorarea brioselor, de exemplu. Chiar daca este simplu de facut, o crema de unt se poate taia foarte repede, daca untul este foarte moale. Acesta trebuie sa fie inca usor solid, daca tineti pachetul in mana si doar usor moale, atunci cand apasati cu degetul pe ambalajul lui. Deci il lasati la temperatura camerei, dar nu direct in razele soarelui sau langa o sursa de caldura. Cel putin nu pentru mai mult de 15-20 de minute. Daca vedeti ca a inceput sa i se scurga din grasime, aveti toate sansele ca aceasta crema sa vi se taie. Untul trebuie sa fie moale doar atat cat sa il poti mixa.

Crema de unt se mai poate taia si daca adaugati in ea un alt ingredient prea rece. De exemplu lapte sau un piure de fructe. Toate ingredientele trebuie sa aiba aceeasi temperatura.

Dar chiar si o crema de unt taiata poate fi reparata. Daca, dupa ce ati preparat crema, observati ca incepe sa se “branzeasca”, inseamna ca s-a taiat. Nu mai are acel aspect cremos, specific ei. Dar nu-i bai. O dati la frigider pentru o ora sau pana cand untul se reintareste, apoi mixati din nou, la viteza medie, pana ce redevine cremos.

Crema obtinuta din cantitatile date este suficienta pentru ornarea si umplerea unui tort de 21-22 cm diametru sau pentru ornarea cu posul a 14-16 briose. Am folosit-o pentru ornarea acestor briose delicioase.


Ingrediente (circa 700 g crema):

  • 230 g unt nesarat/margarina prajituri (minim 80% grasime) moale
  • 380 g zahar pudra cernut
  • 45 g cacao cernuta
  • 45 ml lapte la temperatura camerei
  • 2 lingurite esenta vanilie/rom
  • 1/4 lingurita sare fina

Prepararea cremei

Se mixeaza untul moale la viteza medie, pentru cam 2 minute, pana devine cremos.

Se adauga cacaoa, laptele, vanilia, zaharul si sarea. Se mixeaza mai intai la viteza mica, pentru cam 30 de secunde, apoi se creste viteza si se mai mixeaza cam 2 minute.

Daca vi se pare ca e prea groasa/tare, mai adaugati 1-2 lingurite lapte. La sfarsit, amestecati putin si cu spatula, asigurandu-va ca, la fundul bolului, nu au ramas bucatele de unt. Daca se intampla asta, in momentul in care veti incerca sa ornati cu posul, acesta se va infunda.

Odata gata crema, poate fi folosita imediat. Daca nu o folositi, o puteti pastra pana la o saptamana la frigider, inchisa ermetic. O puteti pastra chiar si la congelator, pentru circa 2 luni. Dar o lasati sa se decongeleze treptat, in frigider, apoi o lasati sa ajunga la temperatura camerei si o mixati pentru cateva secunde.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.