Varza murata


Deja a venit toamna si pe langa zarzavat, zacusca, gogosari si toate celelalte, nu trebuie sa lipseasca varza murata. Nu se foloseste doar varza, ci si zeama ei, care este extraordinara pentru acrit ciorbele. O astfel de zeama am folosit pentru ciorba de legume (Ciorba de legume acrita cu zeama de varza).


Ingrediente:

Pentru o varza reusita, trebuie folosite mai multe ingrediente, fiecare cu rolul sau:

  • Crengute de busuioc uscat – pentru a nu face varza floare
  • Crengute de marar uscat – pentru aroma lor
  • 2-3 gutui – pentru aroma
  • Porumb uscat – ajuta la oxigenare
  • Hrean – impiedica inmuierea verzei (optional)
  • Sare mare, grunjoasa, neiodata
  • frunze/crengute de visin

Gutuile trebuie taiate in 4 bucati, cu tot cu cotor. Partea care ne intereseaza de fapt, este chiar acesta, cotorul.

Pregatirea verzei pentru murat

Verzele se spala si se curata de primul strat de frunze sau chiar si de al doilea, daca e nevoie. Se pun verzele cu cotorul in sus, se scobeste fiecare cotor, iar in interiorul lor se pune cate o lingura de sare.

In butoiul in care vom tine varza, se pun: cateva crengute de busuioc si de marar uscat, boabele de la un porumb uscat, cateva bucati de hrean curatat de coaja si taiat in 2, daca este mai gros (daca nu aveti, nu este o problema) si cateva bucatele de gutuie. Se pastreaza 2-3 crengute de marar si pentru a pune la suprafata. Eu nu am reusit sa gasesc hrean la nici un magazin, asa ca nu am pus.

Imi dau seama ca acum va intrebati de ce “butoiul” meu este patrat.šŸ˜ Va spun imediat: pentru ca nu este un butoi. Aici, in Italia, nu am reusit sa gasim asa ceva, asa ca a trebuit sa improvizez. Din fericire, la varza nu trebuie ca recipientul sa fie inchis ermetic, deci merge si asa.

Verzele se aseaza in butoi cu cotorul in sus, iar printre ele se pun gutuile taiate.

Cand am pus toata varza, turnam in butoi si saramura pregatita. La suprafata, peste verze, se aseaza cateva crengute de marar, astfel incat sa nu lase varza sa se ridice deasupra apei. Puteti pune deasupra verzei si o farfurie, pentru a o tine sub apa. Sau, asa cum voi face eu, daca nu ati avut butoiul clasic, puteti pune chiar si niste sticle pline cu apa. Puteti pune orice va trece prin cap (atat timp cat este igienic, bineinteles). Important este ca varza sa nu stea deasupra apei.

Saramura pentru varza

Aceasta se face din apa si sare, pastrand proportia de 1 lingura cu varf de sare la 1 litru de apa. Pentru a fi sigur ca se topeste, cam un sfert din cantitatea estimata de apa se fierbe cu toata sarea, amestecand din cand in cand, pana la topirea completa. Se lasa sa se raceasca si apoi se toarna in butoi, peste varza, pana aproape de gura butoiului si se pune capacul.

Incepand cu a doua zi, timp de 10 zile, cu o teava subtire (eventual, una de pexal) se sufla in butoi, in 2-3 locuri diferite. Teava se baga usor, printre verze, pana aproape de fundul butoiului si se sufla tare. Acest lucru ajuta la reomogenizarea ingredientelor din butoi. Porumbul si celelalte tind sa se depuna la fund, asa ca, sufland in saramura, le fortam sa urce iar printre verze.

In circa 5 saptamani, varza va fi aproape gata.

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.