Pasta de tomate si bulion de rosii


Ca si la zarzavatul de legume si pentru bulionul de rosii tot reteta mamei mele o folosesc. Desi nu sunt dificil de facut, cat eram in tara, recunosc, toate “conservele” erau gata facute de ea. De cand am plecat din tara, vreau,nu vreau, trebuie sa le fac eu. Gata cu comoditatea.

Nici aici nu o sa dau cantitati exacte, pentru ca nu ai mai multe ingrediente, deci nu ai ce sa cantaresti. Cate rosii ai, atatea pui. Exista totusi un numar minim de kg, in cazul pastei de tomate. Pentru aceasta, avand in vedere ca fierbe mai mult si, in consecinta, scade, e indicat sa folosesti minim 6-7 kg de rosii.

Ca si conservant, folosim pastilele de aspirina simpla. Aici sunt niste cantitati pe care trebuie sa le respectam: pentru fiecare borcan de 800g de bulion, se pune 1/2 pastila de aspirina, iar pentru un borcan de 400g, folosim 1/4 pastila. Daca vom calcula pe kilograme, va fi o pastila/kg. Pe langa aspirina aferenta cantitatii de bulion, se mai pune inca o pastila la intreaga cantitate (nu pe kilogram).

Diferenta dintre bulion si pasta de tomate o face timpul de fierbere. Cu cat lasi mai mult pe foc, cu atat zeama rosiilor va scadea, deci sosul se va ingrosa, pana va ajunge la consistenta de pasta.


Ingrediente

  • rosii
  • pastile de aspirina
  • zahar
  • sare

Prepararea bulionului

Se spala rosiile, se taie in 2-3 bucati (in functie de marimea acestora) si se dau prin masina de tocat rosii, de 2-3 ori. Este bine sa aveti si acel accesoriu pentru inlaturarea semintelor si a cojii. Inainte de a pune la fiert, trebuie sa stii ce cantitate de rosii tocate ai (sau cate incap in oala in care vor fierbe), ca sa stii cata aspirina sa folosesti. Pentru asta, ori cantaresti tot castronul in care ai tocat rosiile ( dar sa stii si greutatea lui initiala) si apoi imparti la 800 sau 400 (de cate grame vor fi borcanele), ori, cu un borcan pe care il vei folosi la bulion, umpli vasul de fierbere, masurand de cate borcane a fost nevoie.

Odata terminata aceasta operatiune, varsati rosiile in oala, acoperiti cu un capac si lasati sa fiarba la foc mediu, pana incepe sa clocoteasca. Este bine ca sub oala sa puneti o placuta/tabla speciala pentru asta. Dupa primul clocot, dati focul mai mic si lasati sa fiarba fara capac, pentru cel putin inca o ora. Cu circa un sfert de ora inainte de a stinge focul, se pune aspirina pisata bine si sare si zahar dupa gust.

Dupa ce a trecut si aceasta ora, il mai fierbi doar in functie de cat de gros il vrei. Acesta, spre deosebire de gemuri, nu se mai ingroasa ulterior. Consistenta pe care o are cand stingi focul, o va avea si mai tarziu.

Deci, daca vrei un bulion de rosii, stingi focul dupa acel total de 2 ore. Daca, insa, vrei o pasta de rosii, mai lasi sa fiarba pana ajunge la consistenta pe care o doresti.

Produse recomandate

Oala din inox 6 litri

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.